• Как да си изберем проектор? Резолюцията. Част 2

   Изборът на мултимедиен проектор с подходяща резолюция се свежда до две лесни стъпки (като по-долу са дадени и някои основни понятия, с които трябва да сте запознати, но ако се ориентирате добре в тях, моля да ги прескочите:)):

    

   • Определете основното приложение на проектора.

   Преценете за какво основно ще го използвате - за бизнес/обучения или домашно кино, тъй-като няма универсални машини. Ако все пак искате да го използвате и за двете, тогава трябва да се насочите към компромисно решение.

   • Определете резолюцията, която е най-подходяща за вас.

   Изберете проектор с идентична на източника на сигнал резолюция, въпреки че някои проектори са много добри в мащабирането, така че влошаването на качеството на картината е почти незначително.

    

   Най-често срещаните резолюции на проекторите за бизнес и образование. Коя разделителна способност да избера?

    

   Най-често срещаните резолюции на проекторите за домашно кино. Как да избера?

    

   Какво е формат и резолюция? Основни термини.

    

   Резолюцията.

    

   Всяко изображение, което се възпроизвежда от мултимедиен проектор е съставено от многобройни точки (пиксели), разположени една до друга в редове и колони. Физическата (действителна, собствена) резолюция на проектора или разделителната способност е броят на пикселите, от които е създадено изображението. Колкото по-висока резолюция има прожектора, толкова повече пиксели има генерираното изображение, т.е толкова по-ясно и детайлно е то, кривите са по-гладки, няма назъбване на наклонените ръбове, текстовете и графиките са по-ясни и четливи. С увеличаване на размера на картината, съставните й елементи (пикселите) стават по-забележими, т.н. пикселизация (зърнистост). Пикселизацията често се нарича screendoor ефект, тъй като картината на проектори с ниска резолюция може да изглежда като гледана през армирано стъкло. Пикселизация има при всички прожектори, но доколко е забележима зависи от броя и размера на пикселите, размера на екрана, както и от разстоянието, от което се гледа. С увеличаване на резолюцията, размерите на пикселите са по-малки и съответно стават по-малко забележими. Следователно предимствата на по-високата резолюция са, че могат да се показват повече детайли в картината и може да се намали или почти да се премахне пикселизацията.

    

   Как се означава резолюцията в спецификациите?

    

   Резолюцията на проектора се обозначава по няколко начина. С две числа: може да бъде посочена като "1024x768". Първото число показва колко пиксела има във всеки хоризонтален ред, а второто число показва колко пиксела има всяка вертикална колона. Ако се умножат двете числа, ще се получи общият брой на пикселите, съставящи изображението. С едно число: като пример могат да се разглеждат "720p" или "1080p". Това число се отнася до вертикалната разделителна способност и е второто число в предишното обозначение, а "р" се отнася за прогресивното сканиране, т.е. цялата картина се показва едновременно. Резолюцията може да бъде цитирана и по други начини. Например, 800х600 е известна също като SVGA (Super Video Graphics Array), 1024x768 е XGA резолюция (eXtended Graphics Array) и т.н., като единственият начин да научите тази терминология е да я запаметите наизуст.

    

   Може ли проекторът да работи със сигнали с различна резолюция от неговата собствена?

    

   Ключов фактор при избор на правилна резолюция е типичното приложение на проектора-за домашно кино или за сферите на бизнеса и образованието. Имайте впредвид, че най-доброто решение е резолюцията на проектора и тази на източника на сигнал, който възнамерявате да използвате с него (плеър, лаптоп, компютър и др.), трябва да са идентични. В спецификациите на проекторите можете да срещнете посочени освен собствената разделителна способност и други различни разделителни способности. Днешните проекторите са в състояние да проектират входни сигнали с различни резолюции, благодарение на вграден контролер и софтуер, като преобразуват входния сигнал с друга разделителна способност към своята действителна разделителна способност. От тук може да се направи извода, че независимо от качеството на подадения сигнал, максималната разделителна способност на полученото на екрана изображение е със собствената резолюция на прожектора. Процесът на конвертиране се нарича мащабиране. Конвертирането на малката резолюция в по-голяма е известно като upconversion, като изображението може да бъде скалирано чрез изкуствено генериране на пиксели, което води до получаване на дефекти в изображението. Конвертирането на голямата резолюция в по-малка се осъществява чрез изкуствено съкращаване на броя на пикселите, което води до загуба на информация (детайли от изображението) и е известно като компресия. Например, почти винаги може да се свърже XGA лаптоп с по-стар SVGA проектор. Проекторът автоматично ще конвертира входящия 1024x768 сигнал към собствената си 800x600 резолюция. Въпреки това, винаги има загуба на острота и детайлност в процеса, така че ще се окажете с картина, която не е толкова остра и ясна, както би било, ако входящият сигнал е с резолюцията на проектора. Тази загуба на острота ще се получи ако включите XGA компютър към проектор с по-висока SXGA + резолюция. Получената картина ще бъде относително добра, но превръщането на 1024x768 вход към 1400x1050 изход ще добави мекота и леко размазване, които няма да ви харесат след като сте дали доста пари за SXGA + проектор. Тази загуба на качество при преобразуването на по-висока в по-ниска резолюция е обикновено по-малка от тази, получена при конвертиране от малка резолюция в по-голяма.

    

   Пропорции на картината (формат, съотношение на страните, aspect ratio).

   Формат е съотношението на ширината на изображението към височината му. Можем да срещнем формат 4:3, 16:9, 16:10, като всеки проектор си има собствен такъв. Като пример стандартните (по-стари) телевизори имат съотношение 4:3, HDTV стандартът е в съотношение 16:9.

    

   • Проекторите с формат 4:3 се използват главно за търговски цели и обучения.
   • Проекторите с формат 16:10 са предназначени за използване с широкоекранни компютри, въпреки че се използват и от домашни потребители.
   • Проекторите с формата 16:9  се използват за домашно кино.


   Независимо дали са със собствен формат 4:3, 16:10 или 16:09, проекторите са съвместими с други пропорции. Просто въпрос на избор в менюто на проектора е да се превключва между различни формати. Не е препоръчително да се използва проектор във формат, различен от неговия, тъй като ще се наложи да наблюдавате празни части на картината (черни ленти).

    

   Поява на черни ленти
    

   Обичайни резолюции на проекторите за бизнес и образование.

    

   Коя резолюция е подходяща за вас? Първо трябва да решите дали имате ли нужда от показване на малки детайли, или търсите проектор за представяне на текст и стандартни графики. Ако основното използване на проектора ще бъде за Powerpoint презентации, диаграми, текст и общ бизнес, най-вероятно не е нужно да плащате допълнително за оборудване с много висока резолюция. Проекторите с SVGA (при много ограничен бюджет) или XGA резолюция са идеални за този вид работа, както и най-доброто решение за парите. WXGA е добър широкоекранен вариант, ако е необходимо показване на малки Excel-ски таблици. Ако проектирате инженерни чертежи, дигитални фотографии, сложни Excel таблици или други подробни изображения от техническо естество, вероятно ще се нуждаете от проектор с SXGA + разделителна способност или по-висока за възпроизвеждане на приемлив образ за вашите цели.

    

   • SVGA (800x600). Формат 4:3. При SVGA (800x600) разделителна способност пикселизацията е видима, особено при по-големи размери на екрана, наблюдаван от по-близко разстояние. SVGA проекторите са подходящи за клиенти с ограничен бюджет. SVGA може да бъде добър вариант за презентации или други приложения, които не са силно зависими от показването на подробности и фини детайли.
   • XGA (1024x768). Формат 4:3. Цената на XGA проекторите намаля през последните няколко години. Много преносими компютри все още имат XGA резолюция и съответстващ XGA проектор гарантира, че няма да загубите никакви подробности.
   • WXGA (1280x800). Формат 16:10. WXGA проекторите са широкоекранни продукти с висока разделителна способност и обикновено са малко по-скъпи от XGA. Тези продукти са насочени към използване със среден клас широкоекранни лаптопи, които често използват 1280x800 резолюция. Ако използвате проектора си и за видео, тогава това е компромисното решение.
   • SXGA + (1400x1050). Формат 4:3. Тези проектори стават все по-популярни за показване на подробна картина и графики на данни, но тази резолюция е прекалено висока за възпроизвеждане на текст или Powerpoint презентация.
   • UXGA (1600x1200). Формат 4:3. UXGA е подходяща за приложения с висока разделителна способност. Това са скъпи прожекционни апарати, които поддържат широка гама от компютърна техника.

    

   Обичайни резолюции и формат на проекторите за домашно кино.

    

   Формат на проекторите за домашно кино. Съображения при избор.

    

   Класическите филми преди 1953 са направени във формат 4:3. Телевизионните програми и видеоклипове, предназначени за обикновен телевизор са във формат 4:3, често наричан "1.33:1", тъй като 4 разделено на 3 = 1,33. От друга страна, програми, направени за HDTV са във формат 16:9, което е 1.78:1 (16 разделено на 9 = 1.78). Филми, музикални видеоклипове и друго съдържание от DVD се предлага в най-различни формати, включително 1.33, 1.78, 1.85, 2.00, 2.35, 2.4, 2.5, и така нататък. Съдържанието на Blu-Ray диск, обикновено е 1.78:1. Много от най-популярните филми на DVD и Blu-Ray са 2.35 или 2.40:1, а не 1.78:1, за което ви трябват анаморфни лещи, коети си е скъпа инвестиция. Така че, поне засега няма универсален стандарт и идеално решение.

   Понастоящем най-популярен избор за системата за домашно кино е да вземете проектор и екран с формат 16:9, въпреки че се засилва все -повече интереса към 2.35 или 2.40:1 формати.

    

   Резолюция на проекторите за домашно кино. Съображения при избор.

    

   WXGA 1280x720 проектор е най-добър избор за домашно кино в случай, че имате по-скромен бюджет. Въпреки това подобен 720p проектор ще ви осигури качествени и красиви изображения. Трябва да решите дали ще използвате проектора си както за видео, така и като бизнес проектор. Ако да, тогава резолюции като 1280x720 и 1280x800 са компромисният избор. Ако искате възможно най-добрата картина от източници с висока разделителна способност, тогава 1080p проекторите са най-добрият избор. Докато 720p проекторите могат да осигурят много впечатляващи HD изображения, качеството на картината по отношение на детайлност на изображението е още по-добра, когато проекторът има възможност да покаже всички 1080 линии на сигнала в собствения си некомпресиран формат.

    

   • WXGA (1280x720), 720p. Формат 16:9. Доскоро това беше най-популярната резолюция при системите за домашно кино, като продължава да се използва при по-ограничен бюджет.

    

   • WXGA (1280x768). Формат 15:9. Почти не се използва. Това е хибридна разделителна способност, която съчетава възможността да се покаже 16:9 видео, както и стандартните XGA (1024x768) и WXGA (1280x768) компютърни резолюции без мащабиране. Имайте впредвид, че това е 15:9 съотношение, а не 16:9, което означава, че когато гледате 16:9 видео материал, ще имате малки черни ленти в горната и долната част на прожектираното изображение. Това е наказанието, което плащате за тези допълнителни 48 линии, за да могат да се настанят XGA компютърни сигнали.

    

   • WXGA (1280x800). Формат 16:10. Вариант на горната резолюция, което е много по-често срещано решение.

    

   • FHD (1920x1080), 1080p. Формат 16:9. Ще осигури 125% повече пиксели от 720p. Висока разделителна способност, която ще покаже HDTV 1080i сигнали, както и 1080i и 1080p сигнали от Blu-Ray Disc плейъри, всички в собствения им формат, без каквато и да е мащабиране. Това ви дава най-острите и най-детайлните изображения, достъпни днес. Поради гъстотата на пикселите, видима пикселна структура почти не съществува.

    

   • 2K (2048x1080). Високата цена на тези прожекционни апарати ги прави почти недостъпни.

    

   • 4K (4096 x 2160) резолюция, която ще осигури 326% повече пиксели от 1080p, но за съжаление към днешна дата много малко 4K съдържание и източници са налични. Освен това, цената за нашите стандарти е изключително висока.

    

    

  • Прочетете още
  • Посетете нашия шоурум или се свържете с нас на телефон 02 483 20 30

  • Сравнете продуктите и вижте кой отговаря на вашите изисквания
   Затвори
   Отвори